Bongasin joulun tienoilla lehdestä tiedon tallukkakurssista Mäntsälän kansalaisopistossa. Koska muuton jälkeen asumme melko lähellä Mäntsälää ja kurssi kiinnosti, ajattelin ilmoittautua, mutta tulin toisiin ajatuksiin. En minä ujona ihmisenä uskaltanut sinne yksin lähteä.

Pari viikkoa myöhemmin kerroin kurssista äidilleni ja äitikin innostui. Niinpä päätimme yhdessä ilmoittautua. Pelkäsin vähän, että kurssi olisi jo täynnä, koska kurssille ei otettu kuin 12 kurssilaista. Mahduimme mukaan ja niinpä innostuneina lähdimme kolme viikkoa sitten ajamaan Mäntsälään.

Kun minulle on pienenä puhuttu tallukoista, on aina tarkoitettu huopatossuja. Niinpä luulin opettelevamme huovuttamaan kengät. Olin väärässä. Nämä olivatkin länsisuomalaiset tallukat, jotka tehdään ompelemalla. Vähän jo hirvitti, koska en ollut ompelukoneeseen koskenutkaan viimeiseen 15 vuoteen.

Ensin valitsimme materiaalit. Opettaja korosti kierrätysmateriaalien hyvyyttä, mutta koska äitini on verhoilija, löytyi äidiltä vanhoja kangaspakkojen palasia vaikka kuinka. Minun tallukoihini materiaaleiksi valikoituivat ulkokuoreksi paksuhko harmaa sekoitehuopa ja sisävuoreksi harmaa lyhytnukkainen sametti. Koska ulkokuoren materiaali on niin paksu, ei varsinaista vuorta tarvittu. Pohjamateriaali oli kaikille sama, 7 mm konehuovutettu villahuopa. Lestit ostin eräältä entiseltä suutarilta ja niissä oli aluksi kärjessä pieni kippura, jonka kuitenkin hioin pois. Onneksi löysin nuo lestit, koska mulla on aika leveä jalka ja opettajalta lainattavissa olleet lestit olivat aika kapeita.

Perusideana oli siis tikata ulkokuori kiinni sisävuoreen tiheällä tikkauksella, että tallukka pysyisi muodossaan. Sitten oli tarkoitus kiinnittää se sisäpohjaan ja lopuksi ulkopohjaan. Ulkopohja multa vielä puuttuu, mutta muuten tallukkani ovat valmiit.

Tässä kuva ilman pohjaa:

SAM_0005-normal.jpg