Muistelen joskus muksuna syöneeni mummon luona lanttusupikkaita. Miksi ne jäivät lanttukukon varjoon, en tiedä. Ei niitä kuitenkaan kovin usein ollut tarjolla. Tänään löysin ruokakomerosta lantun, joka näytti jo hiukan pilalle menneeltä. Siitä piti siis äkkiä keksiä jotain. Muistin nähneeni Sarjakuvakeittokirja 2:ssa ohjeen lanttupiiraille ja luettuani sen päätin kokeilla. Ihastellessani valmiita piiraita tajusin, että nehän ovat lanttusupikkaita. Ihan saman näköisiä ja makuisia kuin mummon tekemät. Tässäpä ohje teillekin:

Lanttupiiraat

Täyte:
500 g lanttua
2 dl vettä
0,5 tl suolaa
1 rkl siirappia
ripaus muskottipähkinää

Taikina:
4 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
3 dl vettä
2 rkl öljyä
2 tl suolaa

Kuori ja pilko lantut ohuiksi siivuiksi. Keitä lanttuja suolavedessä, kunnes ne ovat kypsiä. Muussaa lantut ja sekoita muusiin mausteet. Anna muusin jäähtyä.
Sekoita taikina-aineet keskenään niin, että niistä tulee kovahko taikina. Kauli taikinasta ohuita pyöreitä kuoria (kuin karjalanpiirakankuoria, mutta hiukan paksumpia). Laita kuoren keskellä lanttumuusia ja taita kiinni puolikuun muotoon. Kuoren reunoja ei tarvitse kostuttaa, piiraat pysyvät muutenkin kiinni. Pistele haarukalla reikiä ja paista 250 asteessa 10 minuuttia. Voitele kypsät piirakat voi-vesiseoksella ja anna jäähtyä liinan alla.

Ja koska en osaa koskaan olla muokkaamatta ohjetta, piti tietenkin vähän modailla tätäkin. Lisäsin lanttumuusiin voita ja vaihdoin muskottipähkinän inkivääriin. Taikinaan käytin molempien jauhojen tilalla ruisleipäainesta, jossa on ruisjauhojen seassa vehnäjauhoja ja taikinajuurta. Voitelin piiraset pelkällä voisulalla. Hyviä tuli!